Vinkkejä joulukinkun oikeaoppiseen paistoon

Joulusta toiseen kinkkua paistavat osaavat sen tehdä jo vaikka silmät kiinni. Kaikille kinkun paisto ei kuitenkaan ole lasten leikkiä, ja varsinkin, jos tänä jouluna uuniin pääsee paistumaan elämän ensimmäinen kinkku. Kinkun paisto on onneksi varsin helppoa, mutta sen voi toki taitamattomuudella tai hutiloinnilla onnistua pilaamaan.

Näillä vinkeillä onnistut takuuvarmasti kinkun paistossa

Monissa suomalaisissa kodeissa kinkku paistetaan aatonaattona yöllä, jotta tämä joulun perinteinen herkku olisi tuoreimmillaan juuri jouluaattona. Moni tekee tässä vaiheessa sen virheen, että kinkku laitetaan uuniin vielä hieman kohmeisena. Jos kyseessä on pakasteessa ollut kinkku, tulisi se sulattaa hitaasti huoneenlämmössä jo aamulla, jos kinkku on tarkoitus laittaa uuniin illalla. Lisäksi kinkun paistoon kannattaa aina varata paistomittari, joka helpottaa huomattavasti kinkun kypsyyden seuraamista. Kinkun lämpö voidaan tarkistaa näppärästi mittarilla myös ennen uuniin laittoa, ja monet ammattilaiset suosittelevat sekä sulatetun että tuoresulatetun kinkun sisälämpötilaksi noin 10 astetta.

Monelle herää epäilys myös siitä, pitäisikö kinkussa oleva verkko jättää kinkkuun vai ottaa pois ennen paistoa. Vastaus on kuitenkin yksinkertainen: verkko tulisi aina jättää kinkkuun paiston ajaksi, sillä tämä kinkku on luuton. Kinkku on verkossa siis juuri siitä samaisesta syystä, että sen luut on poistettu, jolloin verkon tarkoituksena on pitää kinkku kasassa. Jos verkko poistetaan ennen paistoa, voi kinkku hajota uunissa. Verkko tulisikin poistaa kinkun ympäriltä siis vasta silloin, kun kinkku on kypsä ja jo hieman jäähtynyt.

Paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana

Asiantuntijat suosittelevat paistamaan kinkkua noin 100–125-asteisessa uunissa. Tasainen ja suhteellisen alhainen lämpötila takaa, että kinkku paistuu tasaisesti ja lopputulos on kypsä, mutta murea. Perinteisesti kinkun kypsymysaika lasketaan niin, että kinkun tulee paistua uunissa noin 1,5 tuntia kiloa kohden. Tähän kaavaan ei kuitenkaan kannata tukeutua liian sokeasti, sillä kaikkein paras tapa kinkun kypsyyden varmistamiseksi on paistomittari.

75-asteinen kinkku on valmis syötäväksi, mutta se ei ole ylikypsää. Kinkun paistamista voi toki jatkaa myös 80–90 asteeseen, jolloin liha on jo erittäin kypsää. Kinkun mehevyyden varmistamiseksi uunin alaosaan kannattaa lisätä vedellä täytetty pelti, jonka yläpuolella ritilällä kinkku paistetaan.