Tuhdit uuniperunat kylmään talveen

Siinä missä kesällä elimistömme himoitsee kylmiä juomia ja vesipitoisia hedelmiä, talvella päädymme mieluusti herkuttelemaan tuhdimmilla ja kuumilla uuniruoilla, jotka lämmittävät kylmänä talvi-iltana mukavasti. Seuraava uuniperuna-resepti sisältää pekonia, mutta se on helppo muunnella myös kasvisvaihtoehdoksi korvaamalla pekoni esimerkiksi ylimääräisellä juustolla tai kasviksilla. Lisäksi versiosta saa näppärästi myös vegaanisen korvaamalla hapankerman ja smetanan esimerkiksi vegaanijuustolla tai muulla kasviperäisellä kermalla. Yksi uuniperunoiden parhaista puolista onkin niiden monipuolisuus, sillä ne on helppo räätälöidä jokaisen omaan makuun!

Ainesosat

Näiden uuniperunoiden valmistamiseksi tarvitset seuraavia ainesosia:

  • 4 suurta perunaa (mieluiten rosamunda-perunaa tai muuta uuniperunaksi sopivaa lajiketta)
  • 2 dl hapankermaa
  • 2 rkl smetanaa
  • 6-8 siivua pekonia (tai vaihtoehtoisesti kevyempään versioon voit käyttää kinkkua)
  • Hienonnettua ruohosipulia
  • 2 dl maustettua sulatejuustoa (esimerkiksi pippuri, poro tai sinihomejuusto)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • Suolaa ja pippuria
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 2 tuoretta rosmariinin tai timjamin oksaa koristeluun

Lisäksi tarvitset:

  • 4 arkkia alumiinifoliota
  • Uunivuoan

Valmistus

1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Huuhtele perunat huolellisesti kuorineen ja asettele ne sitten folioarkkien päälle.

3. Lisää perunoiden päälle oliiviöljyä, suolaa, valkosipulijauhetta ja ripaus timjamia tai rosmariinia.

4. Peitä peruna folion sisälle ja paista niitä uunissa noin 15-20 minuutin ajan. Ota perunat sitten pois uunista, mutta älä poista niitä foliosta. Seuraavassa vaiheessa perunat täytetään ja paistetaan uunissa vielä noin vartin ajan.

5. Valmista seuraavaksi täyte. Pilko pekonit kuutioiksi ja lisää ne pannulle. Paista pekonit rapeiksi ja poista ne sitten pannulta.

6. Lisää pekoni, hapankerma, smetana, pilkottu ruohosipuli ja sulatejuusto kulhoon. Sekoita ainekset keskenään sähkövatkaimella. Voit vaihtoehtoisesti sekoittaa ainekset keskenään myös käsin kauhalla tai vispilällä, mutta paras lopputulos saadaan sähkövatkaimella, sillä se tuo hapankerman rakenteeseen kuohkeutta.

7. Tee sitten perunoihin viilto pituussuunnassa, poista lusikan avulla osa perunan sisälmyksestä ja levitä seosta viiltoon.

8. Paista perunoita uunissa vielä 10-15 minuutin ajan, tarkista perunan kypsyys ja ripottele päälle tuoretta tinjamia tai rosmariinia.

Nämä uuniperunat sopivat täyttävyytensä ansiosta loistavasti pääruoaksi, mutta ne voidaan tarjoilla yhdessä myös lihan tai kanan kanssa. Lisäksi voit tasapainottaa uuniperunoiden raskasta täytettä tarjoilemalla perunat yhdessä esimerkiksi raikkaan vihersalaatin kanssa.