Parhaat pataruoat talveen

Tuhdit pataruoat ovat siinä mielessä loistava ruoka myös kiireiseen arkeen, että ne voidaan jättää hautumaan uuniin siksi aikaa, kun hoidat muita asioita. Seuraavat pataruoat hautuvat uunissa jopa tunnin ajan, joten tässä välissä ehdit vaikka käyttämään koiraa ulkona, suorittamaan joulusiivouksen tai nauttimaan hyvästä elokuvasta kumppanin tai perheen kanssa.

Ranskalainen ratatouille

Ainesosat:

1 keskikokoinen kesäkurpitsa

1 keskikokoinen munakoiso

1 punainen paprika

1 keltainen paprika

4 valkosipulinkynttä murskattuna

2 keskikokoista sipulia

500 g tuoreita tomaatteja (tai tomaattimurskaa)

1 tl basilikaa

0,5 rkl meiramia

2 tl suolaa

Ripaus mustapippuria

1 rkl oliiviöljyä

Valmistus:

1. Esilämmitä uuni 180 asteeseen.

2. Pese kasvikset huolellisesti ja pilko ne keskikokoisiksi paloiksi. Kuori ja leikkaa myös sipuli.

3. Lisää suureen pataan oliiviöljy, kasvikset ja valkosipulimurska. Kuullota kasviksia padassa muutaman minuutin ajan ja mausta suolalla, pippurilla, basilikalla ja meiramilla.

4. Tällä välin murskaa tomaatit tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Voit vaihtoehtoisesti käyttää myös valmista tomaattimurskaa. Lisää tomaattimurska kasvisten sekaan ja tarkista maku.

5. Peitä pata kannella ja nosta se uuniin.

6. Anna padan hautua uunissa noin 45-60 minuuttia. Tarkista maku ja tarjoile tuoreeltaan esimerkiksi leivän, lihan tai riisin kanssa.

Tulinen chorizo-linssipata

Ainesosat:

300 g espanjalaista chorizo-makkaraa

200-250 g punaisia linssejä

1 punainen paprika

2 pientä sipulia

3 valkosipulinkynttä murskattuna

4 dl kanalientä (tai vaihtoehtoisesti 4 dl vettä + 1 kanaliemikuutio)

Suolaa ja pippuria

0,5 tl cayennepippuria

1 punainen chili

100 g tomaattimurskaa

Rosmariinia koristeluun

Valmistus:

1. Huuhdo linssit runsaassa vedessä. Leikkaa paprika ja sipulit keskikokoisiksi paloiksi. Poista chilistä siemenet ja pilko se pieneksi silpuksi. Pese tämän jälkeen kädet huolellisesti.

2. Pilko chorizo keskikokoisiksi paloiksi ja lisää palat kuumaan pataan yhdessä tilkan oliiviöljyä kanssa. Paista, kunnes chorizo saa kullanruskean pinnan.

3. Kuullota samassa padassa paprika, sipuli, chili ja valkosipulimurska.

4. Lisää sitten pataan valmis kanaliemi ja mausta suolalla ja pippurilla.

5. Anna liemen kiehua ja lisää sitten sekaan linssit, tomaattimurska ja chorizo.

6. Esilämmitä uuni 180 asteeseen ja anna padan hautua uunissa noin 45 minuutin ajan.

7. Tarkista maku, koristele tuoreella rosmariinilla ja tarjoile kuumana.