Parhaat haudukkeet flunssan karkottamiseen

Talvi on perinteisesti nuhakuumeen, flunssan ja influenssan aikaa, jolloin moni terve aikuinenkin kaatuu sängyn pohjalle taudin uuvuttamana. Kerran sairastuttuaan flunssaa ei ole mahdollista päihittää minuuteissa saatikka päivässä, sillä elimistö ottaa oman aikansa viruksen karkottamiseksi. Flunssan oireita ja flunssan kestoa on kuitenkin mahdollista lievittää erilaisilla haudukkeilla, jotka on helppo valmistaa jo valmiiksi kotoa löytyvistä ainesosista.

Flunssa ja influessa

Flunssa ja influenssa ovat talven aikana Suomessa hyvin yleisiä hengitystieinfektioita, jotka ovat usein jonkin viruksen aiheuttamia. Viruksen tunkeutuminen elimistöön saa aikaan potilaasta riippuen useita oireita aina nenän tukkoisuudesta päänsärkyyn ja yleiseen heikkouteen tai kuumeeseen. Vaikka nämä oireet voivat olla epämukavia, ovat ne yleensä elimistön biologinen vastaus viruksen karkottamiseksi. Siksi näitä oireita ei ole mahdollista parantaa taianomaisesti, mutta onneksi niiden vakavuutta ja kestoa voidaan lieventää.

Kuumia haudukkeita flunssan häätöön

1. Sitruuna ja hunaja

Sitruuna ja hunaja ovat toimineet perinteisinä flunssan oireiden häätäjinä, sillä sitruunan runsaan C-vitamiinipitoisuuden lisäksi hunajan terveysominaisuudet auttavat rauhoittamaan kurkkukipua ja lievittämään yleistä kehon voimattomuutta.

Ainesosat:

– Kupillinen vettä

– Sitruunamehua

– Sitruunateetä (vaihtoehtoinen)

– Hunajaa

Valmistus:

1. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sekaan sitruunatee. Poista kattila liedeltä, peitä se kannella ja anna teen hautua vielä muutaman minuutin ajan.

2. Kaada tee kuppiin ja lisää sekaan tuorepuristettu sitruunamehu ja hunaja.

3. Nauti tuoreeltaan aamuin illoin, kunnes flunssan oireet alkavat lientyä.

2. Inkivääri ja hunaja

Inkiväärin luontaisia antibiootteja sisältävät ominaisuudet auttavat laskemaan elimistön tulehdustilaa. Tässä haudukkeessa inkiväärin pisteliästä makua on parannettu hunajalla.

Ainesosat:

– Kupillinen vettä

– 10 g raastettua inkivääriä

– Hunajaa

Valmistus:

1. Lisää vesi kattilaan ja kiehauta. Kun vesi kiehuu, lisää sekaan raastettu inkivääri. Poista kattila liedeltä, peitä se kannella ja anna hautua vielä muutaman minuutin ajan.

2. Kaada hauduke siivilän läpi kuppiin ja mausta hunajalla.

3. Seljankukka ja hunaja

Seljankukasta valmistettu hauduke torjuu luonnollisesti viruksia ja sopii loistavasti myös limaisen yskän lievittämiseen.

Ainesosat:

– Kupillinen vettä

– 10 g seljankukkaa

– Hunajaa

Valmistus:

1. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sekaan seljankukat. Poista kattila liedeltä, peitä kannella ja anna hautua vielä muutaman minuutin ajan.

2. Kaada hauduke siivilän läpi kuppiin ja mausta hunajalla.