Lämmin punajuurikeitto kylmiin talvi-iltoihin

Lämmin ja herkullinen punajuurikeitto sopii loistavasti talven kylmiin iltoihin ja mikä parasta, sen valmistamiseen ei tarvita monimutkaisia ja kalliita ainesosia. Voit kokeilla fetajuuston sijasta keitossa myös muita juustoja, kuten sulatejuustoa tai sinihomejuustoa.

Seuraava resepti on myös loistava mahdollisuus hyötykäyttää jääkaapin pohjalle unohtuneet juurekset, sillä mitä enemmän lisäät juureksia tähän keittoon, sitä täyteläisempi sen mausta myös tulee. Tämä keitto säilyy myös jääkaapissa useamman päivän ajan, joten sitä voi valmistaa kerralla myös hieman suuremman annoksen.

Ainesosat

Resepti 4 ruokailijalle

  • 1 keskikokoinen porkkana
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 1 suuri omena
  • 500–600 g punajuurta (mieluiten tuoretta, mutta voit halutessasi käyttää myös valmista punajuurta)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • Litra vettä
  • 100 g fetajuustoa (tai muuta juustoa makusi mukaan)
  • Mausteita makusi mukaan (timjami, suola, mustapippuri, oregano, rosmariini…)

Valmistus

Jos käytät tuoretta punajuurta, valmista se seuraavasti:

1. Aloita huuhtelemalla punajuuret huolellisesti. Pyri myös valitsemaan mahdollisimman samankokoisia punajuuria, jotta ne kypsyisivät yhtä nopeasti.

2. Jos punajuurissa on lehtiä, poista ne ennen keittämistä. Jätä kuitenkin kanta, kuoret ja päät paikoilleen, sillä ne estävät punajuuren väriä liukenemasta keittämisen aikana veteen.

3. Lisää punajuuret kattilaan ja kaada sekaan kylmää vettä niin, että juurekset jäävät veden alle juuri ja juuri. Peitä kattila kannella ja anna kiehua.

4. Keitä punajuuria niiden koosta riippuen noin 30–40 minuutin ajan. Kokeile pintaa haarukalla tai terävällä veitsellä; niiden rakenne saa olla hieman napakka, mutta ei kova.

5. Kaada punajuuret jäähtymään kylmään veteen.

6. Kuori ja leikkaa punajuuret kuutioiksi. Käytä käsittelyyn esimerkiksi kertakäyttöhanskoja, jotta kätesi eivät värjäänny.

Kun punajuuret ovat valmiita, seuraa vain seuraavia ohjeita:

1. Kuori porkkana ja omena, ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Pilko myös sipuli ja valkosipuli.

2. Kuumenna öljy suuressa kattilassa ja lisää pilkotut vihannekset kattilaan. Kuullota vihanneksia öljyssä muutaman minuutin ajan.

3. Lisää sekaan vesi ja mausta makusi mukaan. Keitä 40–45 minuutin ajan ja tarkista sitten haarukalla kasvisten kypsyys.

4. Murusta feta (tai muu juusto) joukkoon.

5. Soseuta keitto esimerkiksi tehosekoittimessa. Voit koristella keiton fetajuustomurulla tai esimerkiksi persiljalla. Keitto on heti valmis tarjoiltavaksi!